Hvad er en DNS-server? - Og hvordan ændrer du den?

DNS er en talkode der består af en IP-adresse, og er en forkortelse for Domain Name Server/Domain Name Service. For at vi brugere kan huske IP-adressen, får den et såkaldt domænenavn.

Hvis IP-adressen kun består af talkoder f.eks.  (45.255.152.26), uden et specifikt navn vi tildeler domænet, vil der været talrige kombinationer af koder, som vi skal huske for hver eneste IP-adresse. Du kan se det lidt ligesom vores velkendte gule telefonbog, med tonsvis af telefonnumre.

Under hvert telefonnummer er der angivet et navn på personen eller virksomheden indehavende af nummeret. Det er akkurat samme forståelse du skal have, når vi snakker DNS og IP-adresser.

DNS er et system der oversætter talkoderne til navne, så vi bedre kan søge efter de sider vi leder efter. 

DNS-server

Er du fanget i læsestolen, og vil vide meget mere om DNS, og hvordan du ændrer den? – Så bliv hængende imens vi har dig! 

Hvordan ændrer du din DNS?

I nogle tilfælde kan der være en god grund til at ændre sin DNS-server. Oplever du f.eks. problemer med din internetudbyders DNS-server, bør du overveje at ændrer den til en anden. Hvordan gør du så det?

Vi har lavet en nem og brugervenlig guide til dig lige her.

Skift til Google DNS-servere

Vil du være i sikre hænder, kan du nemt og hurtigt anvende Googles DNS-servere. De er hurtige at bruge og sikkerheden er i top. I starten af opsætningen skal du være opmærksom på at du skal være på din internetudbyders DNS-server under aktiveringen af forbindelsen. Når du har gennemgået aktiveringen, kan du nemt skifte din DNS-server. 

Sådan gør du:

 1. Åbn dine Egenskaber for det relevante netværkskort. Klik på TCP/IPv4, og klik på Egenskaber.

 2. Under et punkt (DNS) skal du sætte markeringen ved Hent automatisk en DNS-serveradresse. I nogle tilfælde er denne mulighed allerede tilvalgt, her markerer du Brug følgende DNS-serveradresse.

 3. I de to tomme felter skal du angive følgende adresser: 8.8.8.8 & 8.8.4.4 Efter de indtastede cifre skal du klikke OK & OK. 

Skal du skifte din DNS-server for en Google Nest, kan du se hvordan du gør her. 

Sådan ændrer du din DNS-server via VPN

Det kan også være tilfældet, at du gerne vil skifte din DNS-server via VPN. En sådan mulighed, er nem og meget enkelt at opsætte.

Som udgangspunkt bruger en VPN-bruger aldrig en standard DNS-server. Den er derimod koblet på sine egne servere. Når du skifter din DNS-server via VPN, sikrer du en større sikkerhed gennem en krypteret tunnel. Du får også en større rate af privatliv, så du kan søge på nettet uden at frygte nogen følger eller overvåger din søgeadfærd. Nogen bruger det for også til at se regionslåst indhold.

Du har sikkert oplevet at din yndlings serie på netflix ikke kan tilgås fra dit hjemland. Et andet eksempel du nok også kender til, er indhold på Youtube (f.eks. sport) der ikke kan vises. Et helt andet scenarie du garanteret også kender til, er søge specifikke reklamer der vises på din skærm. Du bliver bombet med tusindvis af reklamer på Facebook og diverse hjemmeside bannere du besøger.

Alt dette fra ovenstående, kan man heldigvis ændre, ved at lave din DNS-server om. Så hvordan gør vi lige netop det? Se med her…

Sådan gør du:

Det kan lyde meget sværere end hvad det i realiteten er. De mange fancy IT-navne skal ikke skræmme dig væk, tværtimod.

Denne guide tager udgangspunkt i en gratis VPN-tjeneste. Du kan betale for en VPN, hvis du vil have den fulde fornøjelse.

Vi har lavet en simpel guide til dig lige her: 

 1. Download din VPN-klient 
 2. Åben filen på din computer eller bærbar og download den
 3. Herefter åbner du VPN-tjenesten/programmet
 4. Når du har åbnet dit VPN-program, skal du logge ind og følg anvisningerne.
 5. Når du er logget ind kan du vælge det land du vil forbinde/skifte lokation til. 
 6. Voila! – Det burde klare opgaven. Nu burde du have fået en ny IP-adresse. 

Skift din DNS-server manuelt

Følgende guide er lavet på en MacBook, men kan også gøres manuelt på en Windows. Se Hvordan du ændrer din DNS-server manuelt lige her. 

 1. Åbn din Systemindstillinger 
 2. Klik derefter på Netværk
DNS-server

3. Tryk nu på knappen Avanceret, som anvist på billedet nedenfor

DNS-server

4. Når du er inde i dit avanceret netværk, klik derefter på DNS, som billedet viser nedenfor

DNS-server

5. Når du har klikket på DNS, skal du derefter klikke på + ikonet

DNS-server

6. Du burde gerne være i en boks nu hvor du har mulighed for at indtaste din ønskede talkode. (DNS) 

Vigtigt at få med.
Værdien/talkoden for Cloudflare DNS er 1.1.1.1
Værdien/talkoden for Google DNS er 8.8.8.8 & 8.8.4.4

 

© 2022