Hvad betyder HTTPS?

Du har sikkert nok stødt på ordet (HTTPS), men ikke tænkt yderligere over hvad det betyder. Ordet HTTPS har faktisk en betydning, som er rar at vide hvis man arbejder med hjemmesider eller IT generelt. 

Ved du ikke hvad forskellen på HTTP:// og HTTPS://, bør du nøje læse denne korte blog.

Det du kan se på billedet vist nedenunder, er sådan en HTTPS:// vises i søgefeltet. Når du ser en HTTPS:// i søgefeltet, kan du vide dig sikker på at siden du besøger er sikker og har et gyldigt certifikat. 

HTTPS

OBS: Ser du derimod et HTTP:// betyder det at siden ikke er sikker, og du bør derfor være forpasselig med at besøge sider af denne slags. 

Hvad betyder HTTP?

HTTP betyder HyperText Transfer Protocol. HTTP fastsætter hvordan meddelelser formateres og sendes. Denne type protokol er ikke særlig sikker, og vil ifølge Google ikke vises i søgeresultater. Driver du en hjemmeside, bør du som det første sikre dig at du ikke har en HTTP://. 

Hvorfor vælge HTTPS og hvad betyder det?

Som før, betyder HTTPS det samme som HTTP bortset fra det tilføjede S. Dette står for Secure. Hermed fortæller det altså at man har en sikker protokol, der fastsætter hvordan meddelelser formateres og sendes. Med andre ord, har en HTTPS et SSL-certifikat. Dette fortæller bl.a. Google at din hjemmeside er sikker og han tilgås af brugere på nettet. Altså… alt data der sendes bliver sikkert gemt og krypteret. Hvis din bruger udgiver data om sig selv eller foretager et køb, bliver dette krypteret. 

Tager vi udgangspunkt i HTTP, kan du som hjemmeside ejer, ikke vide dig sikker på at din brugers data bliver krypteret. Dette kan være vanskeligt og farligt, da hackere har væsentligt nemmere ved at få fat i din hjemmeside data, og dermed risikere misbrug af persondata og andet. 

Uanset hvordan vi vender drejer skiven, vil HTTPS:// altid være at foretrække når du har at gøre med en hjemmeside. Om du er ejeren eller en besøgende, skal du huske at være ekstra obs på netop dette. 

Vil du gerne opnå stor synlighed og gode placeringer på Google, har dette også en stor indflydelse på om det skal ske eller ikke. Google som søgemaskine er meget imod HTTP:// hjemmesider, da de vil give den bedste brugeroplevelse og sikkerhed for deres brugere. 
© 2022