Hvad betyder domæne?

Går du og overvejer at bygge din egen hjemmeside? Du har måske stødt på ordet domæne, uden at have en fjerneste idé om hvad det helt nøjagtigt skal betyde. I dette blogindlæg vil du blive klogere på hvad et domæne betyder, og hvad det er for en kalibre, når vi snakker hjemmesider. 

Blogindlægget vil blandt andet belyse dig om hvor mange penge du skal give for et domæne, hvad du gør hvis dit domæne ikke er ledigt, hvad et (TLD) Top-level domæne er, og meget mere. 

God læselyst.  

Domæne betydning

Den simple forklaring på et domæne

Et domæne kan ses og forstås som din hjemmeside. Med andre ord, er det dit eller jeres personlige adresse på nettet. Alle kan få adgang til dit domæne, hvis vedkommende har internetbrowser og internetadgang, såfremt ejeren tillader adgang. Et domæne kan ses som noget unikt, der ikke kan eksistere en kopi af. F.eks. kan et domæne se således ud: 

 

hjemmeside.dk

 

Dette domæne kan ikke registreres af andre, såfremt det er fuldstændig identisk med domænet ovenfor. Hvis man skulle oprette et domæne som nærmer sig det samme som ovenstående domæne, kunne det for eksempel være: 

 

hjemme-side.dk

 

Med en enkelt bindestreg, har du altså gjort dit domæne unikt, og hermed ikke en direkte kopi af det første domæne. 

Hvad er et top-level domæne?

Nu hvor du har den fundamentale viden om hvad et domæne betyder, skal du også vide hvad et top-level domæne betyder. Meget kort sagt angiver det din hjemmesides sprog. Har du en dansk hjemmeside vil 90 % af hjemmesiderne ende på det velkendte .dk.

I nogle sjældne tilfælde kan det være .org eller .com osv. Skulle man se en dansk hjemmeside der ender på .com er det ofte for at have en kommerciel hjemmeside, der ikke kun har til hensigt at ramme Danmark. Ofte kan det være en hjemmeside der er oversat på flere sprog, således at vedkommende med et .com domæne har mulighed for at ramme både Tyskland, England m.m. Afhænger af hvilket sprog hjemmesiden oversættes til.   

Hvad skal mit domæne hedde?

Du har sikkert hørt at det kan være en meget svær og indviklet proces at vælge navn til ens domæne. Det behøver ikke at være en jungle at finde rundt i, hvis bare man bruger disse nemme fifs. 

 

  • Kan det du sælger eller udbyder indgå i dit domænenavn, kan du overveje at gå videre med det. For eksempel, hvis du sælger cykler der er billige, kan dit domænenavn hedde: Billigecykler.dk

 

  • Om du har bindestreg eller ikke, har ingen betydning for din hjemmesides præstation. Du bør bare være opmærksom på, at dine kunder nok vil have sværere ved at indtaste billige-cykler.dk end billigecykler.dk. 

 

  • Dit top-level domæne bør være den landekode du skriver dit sprog på. Laver du en hjemmeside på dansk, bør du bruge et .dk top-level domæne. 

Hvad gør jeg hvis mit domæne er optaget/reserveret?

Bare rolig, ingen grund til panik. Det kan godt være dit drømme domæne er optaget af en anden, men du kan faktisk skrive dig på venteliste til netop det domæne du har udtænkt dig, i håb om det skulle blive ledigt. Tænker du, det er en mulighed? Kan du skrive dig op på venteliste til domæne lige her.

Det er også med stor forståelse, hvis du gerne vil have et domænenavn nu og her. Der har vi også et par gode fifs til hvad du gør i sådan en situation. Hvis dit domæne er optaget kan du prøve at tænke i kreative baner, såsom, brug bindestreger (-) for at gøre dit domæne unikt. Du kan også bruge metoden, forkortelse. Det kan for eksempel være: Danmarksradio, som vi alle er bekendt med som dr.dk.

Det gælder om at være kreativ og tænke andre baner og veje end man er vant til. Det er selvfølgelig sagt med den forståelse, af at bindestreger og forkortelser ikke er førstevalget, men kan overvejes som alternativ, hvis ikke andet er muligt. 

Hvor mange penge skal jeg give for et domæne?

Priser på domæner afhænger af hvilken udbyder du vælger. Det er som regel ikke en dyr post i sig selv, men der kan være penge at spare hvis man sætter sig ordentligt ind i markedet. Danske (DK) domæner er billigere end internationale domænenavne.

DK Hostmaster er en anbefalet non-profit organisation, hvor du kan hente stort set alle oplysninger vedrørende domæner. De tager sig bl.a. af det praktiske arbejde med registrering, årlig opkrævning af fornyelsesgebyrer m.m. Her kan du også tjekke om dit ønsket domænenavn er ledigt og klar til brug. Du får også prisen oplyst.

De mest populære domæne-endelser (TLD’er)

Hvis vi skulle liste alle såkaldte TLD (Top-level domæner) der findes, kunne vi nævne 500 – 1.000 stykker. Det tænker vi ikke at I har hverken tid eller lyst til. Vi har gjort det let for dig. I Stedet for har vi listet de mest populære TLD’er der findes i Danmark. 

 

  • .dk 
  • .com
  • .org
  • .net
  • .nu
  • .info
  • .eu
  • .de
  • .io
  • .uk

 

Er du nysgerrig og vil gerne se flere TLD’er? Vi har selvfølgelig sørger for en liste med alle TLD’er, som du kan tilgå lige her

Hvad kan jeg bruge mit domæne til?

Et domæne er rettere sagt alfa omega i dag, når du gerne vil kendes og eventuelt har en virksomhed at promovere online.

Du kender det sikkert selv, du har lige set et fedt produkt på din vej, og vil gerne se mere til dette. Det oplagte valg i dag, er for de fleste at gå hjem på deres computer og søge på Google eller andre søgesider.

Her finder du produktet du så, fordi de har en hjemmeside. Udover at gøre det nemmere for dig selv og dine kunder, øger man også troværdigheden af ens virksomhed, hvis den er at finde online. Typisk er det vigtigt for en kunde at kunne kommunikere og skrive med virksomheden de finder interessant. Yderligere, kan det være at kundernes beslutningsprocess er lang, og du kan med fordel være mere sikker på et køb, hvis kunden kan finde dig efterfølgende på nettet.  

Opret mail i dit domænenavn

En anden fordel ved at bruge et domæne, er at du kan oprette din mail-konto på dit domæne. Hermed er det altså gjort så nemt som muligt at skabe synergi mellem sin hjemmeside og sin e-mail adresse. Det skaber også en langt større troværdighed for dine kunder, hvis din e-mail fremstår i din virksomheds/domænes navn.  

Ofte stillede spørgsmål om domæner

Hvad koster et domæne? 

Et dansk (.dk) domæne koster ca. 50 kr. om året. Vil du have et internationalt er prisen dyrere. Prisen afhænger af hvilken udbyder du vælger og hvad dine krav for domænet er. 

Kan jeg have et domæne uden en hjemmeside? 

Ja, du kan sagtens have købe et domæne uden en hjemmeside. Vil du have en hjemmeside eller en e-mail m.m. tilknyttet domænet, skal du have et webhotel. 

Hvor mange domæner kan jeg benytte mig af? 

Det er helt op til dig selv. Det eneste man skal være opmærksom på, er at du kan betale dit årlige registreringsafgift på alle dine domæner. 

Kan jeg slette et domæne? 

Hvis ikke du betaler din fornyelse af domænet, vil det automatisk blive inaktivt og slettes. Sørg for at betale fornyelsen af domænet, hvis ikke dette er tilfældet. 

Kan alle registrere et domæne? 

Ja, en privatperson kan med ligeså stor ret oprette et domæne som en virksomhedsejer. Skal du for eksempel lave en blog som privatperson, kan du oprette den på 10 – 15 minutter, uden at skulle være erhvervsdrivende. 

Har du fået et større indblik i hvad et domæne er for en betydning? – Og kunne du godt tænke dig at få et domæne i dag? 

Tjek vores sammenligning af domæner, hvor du kan finde alt fra bedste pris, mest anbefalede domæner og meget mere. Er du interesseret, kan du se vores sammenligning af domæner lige her. 

© 2022